Vanaf 7 mei wordt gewerkt aan de langverwachte voetgangerstunnel onder de spoorweg aan het station in Geel. Om de hinder tot een minimum te beperken worden gelijktijdig nog andere werken uitgevoerd.

Spoorwegbeheerder Infrabel verwacht dat de werken ongeveer een jaar zullen duren.

Sinds de afschaffing van de voetgangersoverweg tussen de twee perrons enkele jaren geleden, moeten voetgangers gebruik maken van de bewaakte overweg. Niet comfortabel en bovendien vaak onveilig door de vermenging van het voetgangers- en autoverkeer.

Daarom was het stadsbestuur al jaren vragende partij voor een passende oplossing in de vorm van een voetgangerstunnel. Spoorwegbeheerder Infrabel was akkoord maar wou van de gelegenheid gebruik maken om nog meer verbeteringen door te voeren.

Geplande werken
Behalve de tunnel naast het stationsgebouw, worden de perrons verlengd en verhoogd zodat het instappen gemakkelijker kan verlopen. Er komen drie nieuwe overdekte fietsenstallingen met plaats voor 552 fietsen. Ten slotte worden voorbereidingen getroffen voor de toekomstige elektrificatie van de spoorlijn.

Timing en hinder
Rekening houdend met verlofperiodes en weerverlet tijdens de winterperiode wordt het einde van de werken verwacht in de lente van 2013.

Vanaf 10 mei wordt een gedeelte van de perrons (kant Mol) afgesloten. Een tijdelijke voetbrug vormt de verbinding tussen de beide perrons. Bij de plaatsing van de nieuwe perronboorden is geen treinverkeer mogelijk op het naastgelegen spoor.

Het treinverkeer zal hierdoor lichte vertraging ondervinden, dat zal vermoedelijk tijdens een weekend begin juni zijn. Bij de plaatsing van het centrale gedeelte van de onderdoorgang (een zaterdag in de loop van oktober) zal geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Mol en Herentals. Om dit op te vangen worden vervangbussen ingelegd.

Foto archief TG / N.